Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: bamp
Категория: Технологии
Прочетен: 70987
Постинги: 30
Коментари: 8
Гласове: 3
Постинг
05.11.2010 12:53 - Френското правителство стимулира легалния даунлоуд на музика с 25 млн. евро
Автор: bamp Категория: Технологии   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2010 12:57


Потребителите на легална музика онлайн на възраст между 12 и 25 г. ще плащат половината от цената на парчетата в 14 от популярните дигитални платформи в страната

05.11.2010 г. - Френското правителство стартира нова инициатива за насърчаване на развитието на легалния даунлоуд на музика в Интернет, насочена изцяло към младата аудитория. Проектът предвижда субсидия от 25 млн. евро годишно за всички французи между 12 и 25 г., които решат да свалят музика от легалните абонаментни платформи чрез новата музикална карта – Youth Card.

Стартът на инициативата бе обявен официално миналата седмица от френския министър на културата Фредерик Митеран. Проектът бе предложен от президента Никола Саркози по време на негова реч в Париж през месец януари 2010 г. В средата на октомври музикалната карта получи и одобрението на Европейския съвет и Европейската комисия. Френската субсидия за една година, която е само за даунлоуд на музика, при това с възрастово ограничение, се равнява на около половината от целия бюджет за култура в България, коментираха експерти.

В края на месец октомври, организацията SNEP обяви и старта на проекта в партньорство с френското правителство и онлайн дистрибуторите на музика в страната. Инициативата е в изпълнение на доклада „Креативност и Интернет” и позволява на младите хора да си купят абонаментната „Youth Card” за 25 евро и да свалят музика на стойност 50 евро чрез различни дигитални магазини. Останалата половина от стойността на музикалната карта, или 25 евро, се субсидира от френското правителство. Инициативата предвижда един милион карти на година.

„Музикалната индустрия очакваше този момент, тъй като това ще подтикне младите потребители да открият разнообразните предложения на много легални онлайн музикални услуги, които се предлагат във Франция”, коментираха от SNEP, организацията представляваща музикалните продуценти в страната.

Музикалните компании подготвят и специални предложения и намаления за закупилите си Youth карти, за да направят услугата още по-атрактивна за младите потребители на музика. Едни от най-известните изпълнители и групи също ще се включат в промоцията на новата карта.

Музикалната карта е достъпна за потребители, живеещи във Франция, а онлайн платформите, участващи в инициативата са 14, сред които и iTunes, Amazon, Orange и Virgin Media, съобщи Билборд.

„Подкрепата, която френското правителство демонстрира към музикалната индустрия е страхотен пример за това какво трябва да бъде отношението на управляващите към културата в дигиталната ера”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на „Българската асоциация на музикалните продуценти”. „Българските творчески индустрии спешно се нуждаят от политическа помощ – не под формата на субсидии, а като адекватна правна рамка и гарантиране на спазване на законодателството в дигитална среда, за да има шанс за развитие на легални модели за предлагане на изкуство онлайн. Зараждането на такива условия се очакват както от създателите на творчески продукти у нас, така и от интернет потребителите и българската икономика, тъй като легалното дигитално предлагане на музика е полезно за всички”, каза още тя.

„Приветстваме инициативи, насочени към увеличаване на достъпа до онлайн музика на по-ниска цена за потребителите и чрез легални канали за разпространение”, коментира Европейският комисар Хоакин Алмуня. Според него инициативата на френското правителство и музикалната индустрия ще помогне и за икономическото развитие на страната.

Допълнителна информация:

Инициативата Youth Card е част от предложенията, включени във френския закон „Креативност и Интернет”, чиято цел е да бъдат взети различни мерки и инициативи за увеличаване на легалното потребление на музика онлайн. Като част от изпълнението му вече стартира и т.нар. „Закон HADOPI”, който предвижда въвеждането на постепенна отговорност в споделянето на защитено съдържание онлайн и по което френското правителство вече си партнира с правоносителите и интернет доставчиците в страната. Според „Закона HADOPI” специално създаденият орган (HADOPI) получава сигнали за нарушаване на авторското и сродните му права от асоциациите на правоносителите. След това „HADOPI” получава информация за абонатите от интернет доставчиците и изпраща предупредително писмо до нарушителите по имейл. При повторен сигнал за нарушение от страна на един и същ потребител в рамките на шест месеца, се изпраща отново предупредително писмо – по имейл и по поща. При констатирано трето нарушение, HADOPI предава документите в съда, където може да бъде постановена парична санкция и спиране на достъпа до интернет до 1 година. Интернет доставчиците са длъжни да изпълнят съдебното решение, а потребителят няма право да смени своя доставчик за времето, в което тече санкцията.



Тагове:   музика,   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930