Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: bamp
Категория: Технологии
Прочетен: 70701
Постинги: 30
Коментари: 8
Гласове: 3
Постинг
24.08.2010 19:22 - Университетите в САЩ вземат мерки срещу интернет пиратството
Автор: bamp Категория: Технологии   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2010 19:23


23.08.2010 Висшите учебни заведения в САЩ предприемат строги мерки за ограничаването на интернет пиратството, извършвано от техните студенти от предстоящата учебна година. Това става факт, след като от 1 юли 2010 г. в сила влезе нов закон, част от Закона за авторското право в дигиталното хилядолетие в САЩ. Според нововъведението, наречено Higher Education Opportunity Act, висшите учебни заведения трябва да запознават възпитаниците си с новия закон, да планират „ефективна борба” с нарушения в мрежата, включително като използват „технологични предпазни мерки” и да предлагат легални алтернативи за сваляне на защитено съдържание от интернет.

Вече почти всички университети и колежи в САЩ са въвели специален софтуер, който да блокира незаконното споделяне на файлове или други процедури по предотвратяване на пиратството, съобщава и USA Today. Глобите за нарушителите-студенти възлизат от 750 до 30 хил. долара за всяка нелегално свалена песен или филм, подчертават още от изданието.

Някои водещи университети в България също полагат усилия за ограничаването на интернет пиратството и информираността на своите студенти за опазването на правата на интелектуалната собственост онлайн. „Две са мерките, които Университетът за национално и световно стопанство е предприел за ограничаване на споделянето на защитени файлове в Интернет, коментира за БАМП доцент Валентин Кисимов, заместник-ректор по електронизацията на УНСС. Първо, в мрежата на университета на ниво протокол е спряна изцяло възможността за споделяне на файлове със защитено съдържание. Освен това имаме списък с известни уебсайтове, за които се знае, че разпространяват нелегално такова съдържание и достъпът до тях също е спрян. Това важи за всички компютри на територията на университета, както и нашата wi-fi мрежа”, каза още доцент Кисимов.

„В мрежата на Американски университет в България се прилагат технологични и организационни  мерки за ограничаване споделянето на файлове със защитено съдържание, коментира Лъчезар Филчев, директор на офис „Компютри и комуникации” в Американски университет в България. Работи се по т.нар. модел на „постепенната отговорност” – от лимитиране и/или блокиране на трафик до прекратяване на достъп до IT инфраструктурата, включително и финансови санкции, сподели той.

Двете учебни заведения държат техните студенти да са запознати с това какви са техните права и задължения в Интернет.

„В АУБ работим в съответствие с американските, българските и правните изисквания на ЕС, включително и що се отнася до интелектуалната собственост, каза Стивън Съливан, декан на преподавателите в Американски университет в България. Всички наши студенти трябва да подпишат споразумение за спазване на Вътрешен правилник и Правилник за използване на електронните ресурси в АУБ. Правилата в тях забраняват неподходящата употреба на материали, защитавани от авторското право. Всички нови студенти участват в програма, в която се запознават с правилата на университета – включително и тези, свързани с използването на компютрите и информационните ресурси. Като част от образователния процес, ние приветстваме участието на нашите студенти и преподаватели в обществения дебат, свързан с опазването на интелектуалната собственост и начините по които може да се постигне най-добро и подходящо ниво на това опазване”, коментира Стивън Съливан.

“УНСС има специална катедра по Интелектуална собственост – бакалавърска и магистърска степен, с над 40 курса, в които се засяга и темата за интелектуалното пиратство в Интернет, коментира доцент Кисимов. „Като част от задължителната програма, всеки студент в УНСС изучава и дисциплината Интелектуална собственост, в която получава основни знания за всички аспекти на интелектуалната собственост”, каза още той. От миналата година първокурсниците в УНСС трябва да направят и поддържат свой блог и уебсайт. Освен това те подписват декларация, че ще го използват само за учебни цели. „При неспазване на тази декларация и употреба на уебсайтовете или блоговете за разпространение на файлове със защитено съдържание, следват санкции, сред които дори и изключване от университета. Ние като висше учебно заведение сме заявили – това не трябва да се прави и държим студентите ни да получат качествена информация и образование, касаещи защитата на правата на интелектуална собственост в Интернет”, коментира доцент Кисимов от УНСС.

Като част от програмата за ограничаването на интернет пиратството в Интернет, някои учебни заведения в САЩ предвиждат и вътрешни административни наказания за студентите в кампусите и общежитията си – Университетът на Северна Каролина например предвижда изключване като възможна санкция, а колежът Vassa – 20 часа обществен труд в полза на университета и глоба от 25 долара. При повторно нарушение санкциите там се удвояват и следва спиране на достъпа до интернет на студента.

Въпреки различните методи, които всяко американско висше учебно заведение въвежда от началото на учебната година тази есен, прави впечатление, че всички те се основават на успешния модел на „постепенна отговорност”, който намира все по-голямо приложение в целия свят. Според него санкциите за нарушителите, които споделят съдържание нелегално в интернет нарастват постепенно – първо е предупреждението, при повторно нарушение следва спиране на достъпа до интернет за известно време, при трето нарушение това време става още по-дълго. Това е и моделът, който е сочен за най-демократичния и успешен за борба с интернет пиратството в световен мащаб.

Интересно е, че още преди влизането в сила на този закон, някои от най-големите университети в САЩ са прилагали модели на предупреждение спрямо студентите, които споделят незаконно музика и филми в общежитията, кампусите, библиотеките или на друга територия на учебното заведение. С всяко следващо нарушение глобите растат – било то административни, финансови, трудови или чрез ограничаване на достъпа до интернет. Това много прилича на ранен експеримент на реалния живот с доставчиците на интернет (в случая университетите), показващ естествената тенденция да бъде налагана система на постепенна отговорност, в която санкцията нараства при повторение на нарушенията.  

„Много малко студенти получават второ наказание”, коментира Кип Кокс от Университета на Уисконсин. „Тези, които са наясно със санкциите обикновено спират след като веднъж са хванати да споделят защитено съдържание”, казва още той.

До момента подобни мерки на предупреждение и постепенна отговорност работят изключително добре в университетите, според американски проучвания. С влизането на новия закон, висшите учебни заведения намират постепенната отговорност за най-добрия начин да предотвратят нарушения, свързани с незаконното разпространение на музика и филми в своите мрежи. Този начин, освен демократичен и не прекалено суров има и образователна стойност, като обучава студентите относно значението и зачитането на авторските права и им дава възможност да обмислят и планират отговорно своите постъпки.



Тагове:   мерки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930