Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: bamp
Категория: Технологии
Прочетен: 71005
Постинги: 30
Коментари: 8
Гласове: 3
Постинг
04.08.2010 10:48 - Четири пиратски сайта бяха спрени след най-мащабната акция на ГДБОП до момента
Автор: bamp Категория: Технологии   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
1



Иззети са над 120 Терабайта с пиратски файлове, организаторите на престъпната група са спечелили от потребителите над 5 млн. лв. само чрез sms-и за бърз достъп.

30 юли 2010 г., София. Антимафиотите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП проведоха най-мащабната операция срещу интернет пиратството в България на 29 юли. След нея бяха спрени сайтовете nanoset.net, rapidadd.com/, 4storing.com и afasta.com, чрез които са се разпространявали нелегално музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер и др. Чрез тези сайтове са разпространявани и огромен брой порнографски филми срещу заплащане. 

Проведеното няколко месечно разследване е в резултат на получен сигнал от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). В сигнала се посочва, че посредством сайта nanoset.net се разпространяват пиратски музикални продукти, които са от каталозите на членовете на БАМП.

До момента е установено, че интернет потребителите на въпросните сайтове са изпратили sms-и на обща стойност за над 5 млн. лв., за да получат достъп до това незаконно съдържание. Парите са усвоявани от организаторите на престъпната дейност.   

Организираната престъпна група е използвала сложни механизми за замаскиране на местонахождението на сървърите, съдържащи  над 120 терабайта незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компакдиска. За категорията музика са установени два вида начини за разпространение – чрез торент технология или чрез слушане онлайн – стрийминг на музикално произведение, осъществяван чрез стрийминг сървъра на сайта www.afasta.com.


Мащабната операция е проведена на 29 юли 2010 г. на територията на цяла София, под прякото наблюдение на зам.-районния прокурор при СРП Христо Динев и с разрешение на съдия от СРС. Обискирани са центрове за колокация, от които са иззети 18 бр. сървъри с обем на хард дисковете над 120 терабайта, които се равняват на над 200 хиляди компакт диска. Иззети са и две компютърни системи и документи, свързани със създадената стройна престъпна организация.  Образувано е досъдебно производство по чл.172а на НК. Проведената операция е най-голямата до момента като количество иззети пиратски носители на обекти на авторското право в световен мащаб.


Операцията е в изпълнение на стратегията на ГДБОП-МВР и решенията на “Съвета за защита на интелектуална собственост” към Министъра на културата на РБ, за ограничаване на интелектуалното пиратство, в чиято работа активно участват и гражданските правозащитни организации.
Членовете на БАМП поздравяват служителите на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към ГДБОП – МВР за високия им професионализъм и ефективна работа в защита на авторското право и сродните му права. „Тази уникална по мащабите си операция срещу интернет пиратството, конфискуваното огромно количество пиратско съдържание и установените забележителни незаконни приходи дават ясна картина на параметрите на пиратството в България. Те отговарят и на въпроса защо у нас няма работещи легални бизнес модели за достъп до защитено творческо съдържание онлайн, коментира изпълнителният директор на БАМП.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930