Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: bamp
Категория: Технологии
Прочетен: 70723
Постинги: 30
Коментари: 8
Гласове: 3
Постинг
02.06.2010 13:20 - Звукозаписната индустрия с редица победи срещу интернет пиратството в САЩ
Автор: bamp Категория: Технологии   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0



14.05.2010 г., София. Голям успех отбеляза антипиратската дейност на всички нива в САЩ в последните дни. На 12 май, Американският федерален съд нареди постановление срещу популярния уебсайт за споделяне на файлове Limewire. Властите обявиха сайта за отговорен в масово нарушаване на авторските права като решение на дело, заведено от Американската звукозаписна индустрия (RIAA). В началото на месеца пък апелативният съд реши, че при обвинения за нарушаване на авторското право, самоличността на потребителите зад IP адресите трябва да се съобщава на засегнатите страни. За това ще съдействат интернет доставчиците, а десетки американски потребители вече бяха дадени на съд за неразрешено споделяне на файлове. И двете решения се приеха като решителни за музикалната индустрия и се очаква да намерят отзвук и в други дела срещу споделянето на файлове в САЩ и по света.

„Приветстваме решенията на американската правна система, която за пореден път доказа, че споделянето на файлове без разрешение от страна на правоносителите е престъпление”, коментираха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). „Двата случая са ключови – единият осъжда сайт за обмен на файлове, който е отговорен в масово нарушаване на авторските права. Властите счетоха, че с тези си действия Limewire е правил оборот от няколко десетки милиона долара, като в същото време 93 % от файловете, които са се споделяли чрез него нарушават авторските права. В другото дело съдът постанови, че правото на анонимност в интернет не може да бъде опазено, след като тази анонимност е използвана за нарушаване на авторските права. В този случай, при обвинения в подобни нарушения, интернет доставчиците ще трябва да съдействат за установяване самоличността на нарушителите. Това са и стъпките, които очакваме да бъдат направени скоро в България – ясна и бърза правна процедура за опазване на авторското право, съдействие от страна на интернет доставчиците и ясна представа у потребителите, че обмяната на файлове със защитени права е престъпление”, завършва коментара на БАМП.

Случаят Limewire

“Limewire бе голяма пречка пред опитите на музикалната индустрия да направи преход към нов, легален, онлайн музикален бизнес. Това решение е от огромно значение за музиката – като образователно послание и като международен юридически прецедент. То е показателно за реалността на един сайт, който е направил истинско състояние, нарушавайки правата на авторите и изпълнителите”, коментира Джон Кенеди, председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия

На 12 Май 2010 г. Федералният съд в САЩ издаде постановление срещу сайта за обмен на файлове Limewire и уважи искането на американските звукозаписни компании за присъда, като обяви Limewire за отговорен за извършване на нарушения, свързани с авторското право. Съдът прие статистическо проучване, според което 93 % от файловете, достъпни чрез Limewire са със защитени права и намира, че сайтът е поощрявал в международен мащаб преки нарушения от страна на потребителите си.

Делото за Анонимността в интернет

Според Апелативен съд по дело срещу студент, свалил и нелегално разпространявал  музика, правото на Интернет потребителя да остане анонимен не е достатъчно, за да попречи на интернет доставчика да разкрие самоличността му, когато става въпрос за обвинение в нарушаване на авторското право. По този начин, за първи път от 2003 г. насам, интернет доставчиците ще трябва да обявяват самоличността на своите клиенти по IP адрес, когато има обвинения в нарушаване на авторското право чрез споделяне на файлове.

До решението се стигна, след като представители на звукозаписната индустрия стартираха дело срещу студент от State University of New York at Albany с обвинения в сваляне на музика и нелегалното й разпространението в интернет. Защитата на студента бе изградена около т.нар. Първа поправка за правото на защита на личната информация в Интернет. “В случай, че анонимността е използвана за прикритие на нарушаване на авторските права или за спомагане на извършването на подобни нарушения от други лица, то тя не може да бъде опазена, според Първата поправка”, гласи становището на съда. Властите също така считат, че правоносителите имат пълни права да научат самоличността, стояща зад всяко IP, за което се смята, че е нарушило закона.

До настоящия случай се стигна след скрита операция на RIAA, в която e осъществена обмяна на файлове – представители на индустрията изтеглили музика и я предоставили на други интернет потребители. След това достигнали до IP адресите от отворените за споделяне папки на p2p юзърите. 

Предвидените глоби за нарушаване на авторското право са в размер до 150 хил. долара.


Тагове:   индустрия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930